28/6/13

STONEWALL-53 χρόνια μετά



Οι ταραχές του Stonewall ήταν μια σειρά από αυθόρμητες, βίαιες διαδηλώσεις από τα μέλη της ομοφυλοφιλικής κοινότητας έναντι μιας επιδρομής της αστυνομίας η οποία πραγματοποιήθηκε στις πρώτες πρωινές ώρες της 28ης Ιουνίου 1969, στο Stonewall Inn, στην περιοχή Greenwich Village της Νέας Υόρκης.Ευρέως θεωρείται ότι αποτελεί το πιο σημαντικό γεγονός που οδηγεί στο γκέι απελευθερωτικό κίνημα και το σύγχρονο αγώνα για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων στις Ηνωμένες Πολιτείες.





Οι Αμερικανοί γκέι και λεσβίες στη δεκαετία του 1950 και του 1960 αντιμετωπίζουν ένα νομικό σύστημα πιο αντι-ομοφυλοφιλικό από εκείνα ορισμένων χωρών του Συμφώνου της Βαρσοβίας.  Νωρίς ομάδες ομοφυλόφιλων στις ΗΠΑ προσπάθησαν να αποδείξουν πως οι gay άνθρωποι θα μπορούσαν να εξομοιωθούν στην κοινωνία, και ευνοούσαν τη μη-συγκρουσιακή εκπαίδευση για τους ομοφυλόφιλους όσο και για τους ετεροφυλόφιλους. Τα τελευταία χρόνια της δεκαετίας του 1960 ωστόσο, ήταν πολύ αμφιλεγόμενη περίοδος, καθώς πολλά κοινωνικά κινήματα ήταν ενεργά, συμπεριλαμβανομένης της African American, το Κίνημα των Πολιτικών Δικαιωμάτων, την αντικουλτούρα της δεκαετίας του 1960, και τις αντιπολεμικές διαδηλώσεις . Οι επιρροές, μαζί με το φιλελεύθερο περιβάλλον του Greenwich Village, υπηρέτησαν ως καταλύτες για τις ταραχές του Stonewall.





Πολύ λίγες εγκαταστάσεις χαιρέτισαν ανοιχτά τα gay άτομα στη δεκαετία του 1950 και του 1960.Αυτοί που τους υποστήριζαν, ήταν τα μπαρ. Αν και οι ιδιοκτήτες και οι διευθυντές των μπαρ, σπάνια ήταν gay. Το Stonewall Inn, το οποίο ανήκε στη μαφία, τροφοδοτούσε στην πλειοψηφία της προστάτες,αλλά ήταν γνωστή και περισσότερο δημοφιλής με τους φτωχότερους και πιο περιθωριοποιημένους ανθρώπους στην ομοφυλοφιλική κοινότητα: Drag queens, εκπρόσωποι μιας νέας τρανσέξουαλ κοινότητας, θηλυπρεπείς νέους άνδρες, άνδρες πόρνες και άστεγους νέους. Οι έφοδοι της αστυνομίας σε γκέι μπαρ ήταν ρουτίνα στη δεκαετία του 1960.Οι αξιωματικοί έχασαν γρήγορα τον έλεγχο της κατάστασης στο Stonewall Inn, το οποίο προσέλκυσε πλήθος και έκανε ο,τιδήποτε για να υποκινήσει την εξέγερση. Οι εντάσεις μεταξύ της αστυνομίας της Νέας Υόρκης  και των gay κατοίκων του Greenwich Village ξέσπασαν σε περισσότερες διαδηλώσεις το επόμενο βράδυ, και αρκετές νύχτες αργότερα. Μέσα σε λίγες εβδομάδες, οι κάτοικοι του χωριού οργανώνονται γρήγορα σε ομάδες ακτιβιστών ώστε να  επικεντρωθούν οι προσπάθειες για την ίδρυση θέσεων για τους ομοφυλόφιλους και τις λεσβίες ώστε να μπορούν να είναι ανοικτοί απέναντι στο σεξουαλικό προσανατολισμό τους χωρίς φόβο για την απειλή της σύλληψης.




Μετά τις ταραχές του Stonewall, οι ομοφυλόφιλοι και οι λεσβίες στη Νέα Υόρκη αντιμετώπισαν το φύλο, τη φυλή, την τάξη και εμπόδια γενεών ώστε να γίνουν μια συνεκτική κοινότητα. Μέσα σε έξι μήνες, δύο οργανώσεις ομοφυλόφιλων ακτιβιστών σχηματίστηκαν στη Νέα Υόρκη,εστιάζοντας στην επιθετική τακτική.Τρείς εφημερίδες είχαν συσταθεί για την προώθηση των δικαιωμάτων για τους ομοφυλόφιλους και τις λεσβίες. Μέσα σε λίγα χρόνια, οι ομοφυλοφιλικές οργανώσεις ιδρύθηκαν σε όλη την Αμερική και τον κόσμο. Στις 28 Ιουνίου 1970, οι πρώτες παρελάσεις Gay Pride πραγματοποιήθηκαν στο Λος Άντζελες, το Σικάγο και τη Νέα Υόρκη για τον εορτασμό της επετείου των ταραχών. Παρόμοιες πορείες διοργανώθηκαν και σε άλλες πόλεις. Σήμερα, οι Gay Pride εκδηλώσεις πραγματοποιούνται κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο προς το τέλος του Ιουνίου για να σηματοδοτήσουν τις ταραχές του Stonewall.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου